Licht en moed

 

Eind September vierden we Michaëlsdag op de onderwijstuin. Ik werk hier als vrijwilliger en maak veldboeketten met de bloemen van het land. Deze feestdag voor de aartsengel Michaël is van oudsher een oogst- en dankbaarheidsfeest en tevens een overgangsmoment in het jaar. Van een periode met veel licht naar een periode waarin de dagen korter en donkerder worden.

Op de onderwijstuin wordt deze dag gevierd door oa. voor alle vrijwilligers een heerlijke maaltijd te koken met verse producten van eigen land en met elkaar even stil te staan bij deze overgang.

Vroeger dankte men Michaël voor de rijke oogst die het mogelijk maakte de koude wintermaanden door te komen. Tegenwoordig is het breder, je kunt een moment terugkijken naar de ‘oogst van je leven’.

Het is ook een feest van innerlijke moed. ‘Om het licht te bewaren en de eenzaamheid van de lange koude winters te bestrijden’, aldus de Almanak. In de schilderkunst werd deze moed vaak afgebeeld door de strijd die Michaël voerde met de draak, en won. Op de tuin wordt ieder jaar met de schoolkinderen een houten draak gebouwd, die daarna wordt aangestoken. Een groot vuur volgt.

Ik vond het mooi deze viering mee te maken. De uitbundigheid van de zomer en alles wat er op het land groeit en bloeit is voorbij en maakt plaats voor rust. ‘n Mooie gedachte om het zonnige krachtige licht van afgelopen tijd ‘mee te nemen’ in de komende donkere maanden. En het licht in jezelf te blijven voelen.

Voelde me verwend met zo’n heerlijke maaltijd; seitan met vers gemaakte paddestoelensaus, een knapperige salade, een taartpunt polenta met zongedroogde tomaten, appel-abrikozenmousse en meer… Gezellig om met z’n allen te eten, met veel kaarslicht en verse bloemen van het land.

Tot slot werd een gedicht voorgelezen, over draken, prinsessen en moed.

Wellicht
zijn alle draken
in ons leven
uiteindelijk wel prinsessen
die er in angst en beven
slechts naar haken
ons eenmaal
dapper en schoon
te zien ontwaken

Wellicht is alles wat
er aan verschrikking leeft
in diepste wezen
wel niets anders
dan iets
dat onze liefde
nodig heeft.

Rainer Maria Rilke (1875-1926)

 

Bronnen:
De Almanak van de Wereldfeesten
Hans Stolp.nl
Het Michaëlsfeest, door Hans Stolp

7 reacties

 1. Petra
  ·

  Mooi Suzan! Prachtig geschreven en prachtig gedicht! Dank je wel! Veel liefs, Petra

 2. Kutera
  ·

  Mooi Suzan!

 3. gerda
  ·

  Zinvol en blij verteld en opgeschreven!!!!

  Gerda


 4. ·

  Mooi Suzan! Leuk om de achtergrond te lezen en de zorgvuldigheid van de tuin om zo met kinderen, deelnemers en gasten van de tuin aandacht te maken voor dit ritueel. Spreekt veel liefde uit.
  xx Nelleke

 5. Ingrid
  ·

  Heel erg mooi! Prachtige traditie en nog heerlijk ook zo te lezen. Veel liefs, Ingrid

  1. Suzanschrijft
   ·

   Dank jullie wel allemaal! liefs Suzan

Reacties zijn gesloten.