Lachen en tranen

Ik moest pas ontzettend lachen, de tranen stroomden over mijn wangen en ik kon niet stoppen. Lachen tot je buik pijn doet en je gezicht nat is van de tranen. Heerlijk!

Een goede lachbui werkt vaak ontspannend. Lachen ontlaadt en breekt de spanning. Er komt ruimte en ontspanning in je lichaam. Lachen en huilen zitten dicht bij elkaar, een huilbui kan ook zo’n effect hebben. Het loslaten van spanning of verdriet ruimt letterlijk op en geeft lucht.

Honden voeren spanning vaak van nature af, direct na een nare of spannende gebeurtenis. Na schrik, ‘dreiging’ of een confrontatie met een andere hond, zie je een hond zich vaak even ‘uitschudden’. Net alsof ze hun natte vacht uitschudden. Ze schudden de nare ervaring letterlijk van zich af en daarmee reset-en ze hun zenuwstelstel. Het systeem staat weer op neutraal. Nare ervaring afgeschud en weer door.

Een mooi voorbeeld van honden, kunnen we als mens best volgen. Als we spanning of stress ervaren, gewoon even schudden, het van ons af schudden, letterlijk. Soms doet je lichaam het automatisch na schrik, bv een rilling door je lichaam. Maar vaak zetten we angst of schrik vast in ons lichaam. We kunnen er zelf door verkrampen.

Ik las in het boekje ‘Anna’s boek’ een stukje over tranen. Anna is een bijzonder meisje van zes jaar en heeft een grote vriend genaamd Fynn. ‘Fynn zegt dat alle mensen twee ramen hebben. Een oogvenster en een hartvenster. Een oogvenster is om mee naar buiten te kijken en het hartvenster is om mee naar binnen, in jezelf, te kijken. Als je huilt, dan is dat om de vensters schoon te maken, zodat je beter kunt zien.’

Een huil- of lachbui ruimt dus letterlijk op. En we kunnen onszelf nog wat helpen, door ons lichaam ook even te bewegen of ‘uit te schudden’. Het komt ons lichaam allemaal ten goede. We kunnen de dingen daarna vaak weer helder zien. De vensters zijn weer schoon.

2 reacties


 1. ·

  Wat heerlijk om te lezen Suzan, ik snak er naar om weer eens zo heerlijk te ‘huilen van het lachen’, dat is wel weer even geleden realiseer ik me nu.
  Mooi en waar hoe je schrijft over de natuur van beesten om stress van zich af te schudden, laten we er inderdaad een voorbeeld aan nemen!
  Ik ga zo nog wat andere blogs van je lezen
  liefs
  Renée

  1. Suzanschrijft
   ·

   Ja heerlijk zo’n lachbui! Inderdaad huilen van het lachen 🙂 lfs Suzan

Reacties zijn gesloten.