Zuid-Limburg

 

L1010335 L1010386 L1010404 L1010402 L1010473 L1010647L1010683

 

Wegkruisen, boomkruisen, tuinkruisen, veldkruisen, muurkruisen, Mariabeelden, kappelletjes, kaarsjes… we zien ze allemaal als we wandelen in Zuid-Limburg. Op vrijwel ieder kruispunt vind je er wel één. Het zijn handige markeerpunten; bij boomkruis rechtsaf, bij wegkruis rechtdoor. Ook de stegelke’s zijn veelvuldig opgenomen in de routebeschrijving; bij stegelke rechtdoor, steek het weiland over. Een stegelke is een ijzeren draaihekje aan de rand van een weiland. Wij kunnen passeren maar het vee niet.

We wandelen door goudgeel-bruin-oranje bossen, groene weilanden, langs bronnen en beekjes. De herfstkleuren zijn adembenemend mooi en het zachte zonlicht maakt alles nog mooier. We lopen lekker met onze schoenen door het dikke bladeren pakket, dan weer in de natte kleverige klei en soms in een verse koeienvlaai 😉 De route gaat verder over ‘holle wegen’ en heuvels met prachtige vergezichten. Langs fruitboomgaarden (lekker appelstroop!) en wijngaarden. We komen zelfs een echte fruitautomaat tegen; hier geen kroketten maar appels en peren uit de muur.

In de weilanden grazen zwart-witte, beige, en bruinoranje koeien. Wat een ruimte hebben ze hier. Als we een weiland met koeien erin ‘oversteken’, maakt manlief een foto. Eén koe is daar niet van gediend en jaagt hem het weiland uit.

In het dorp is één winkel, de bakker. Je koopt hier heerlijke vlaaien, brood en verder ‘alles wat je nodig hebt voor je dagelijkse boodschappen’. Je hebt van de meeste producten maar één soort, heerlijk, hoef je niet te kiezen. De vlaaien en appelstroop uitgezonderd, daarin is volop keuze. Da’s dan wel weer lastig kiezen 😉

Maastricht bruist, de terrassen zitten vol, de zon schijnt, het voelt alsof we in het buitenland zijn. In de Onze-Lieve-Vrouwe-kapel steek ik net als vorig jaar een kaarsje aan voor Joris. Als we de stad achter ons laten, rijden we door het Limburgse heuvelland en stille dorpjes de natuur weer in. Ik geniet opnieuw van de prachtige herfstkleuren. Terug in het dorp snuif ik de geuren van de bomen en bladeren op. Heerlijk… lekker nog een dagje wandelen in het vooruitzicht.

 


 

 

 

3 reacties

 1. Wim
  ·

  Heerlijk die Limburgse “Appelstroop” met slechts 20% appel en 80% peren:-) X

 2. Kutera
  ·

  Heimwee naar mijn geboorteland als ik je lees! Ja, Limburg is prachtig en jij verwoord het zo mooi Suzan! Dank je wel.

 3. renee
  ·

  hmmm wat heerlijk, en wat is het nu anders,de herfst lat zich dit jaar van vele kanten zien. geef mij die van afgelopen weken maar: dat lek wel the indian summer, ongelofelijk zo mooi. en zo mooi verwoord ook door je. liefs
  renée

Reacties zijn gesloten.