Gardeners World

Monty and Nigel with apple harvest

 

Wat is het toch een heerlijk televisieprogramma, het Engelse ‘Gardeners World’. Een half uurtje tuinplezier en genieten van een mooi en goed gemaakt programma. Het ontspant me iedere keer weer, het rustige tempo, het is bijna meditatief. Het programma wordt gemaakt door gepassioneerde mensen met veel kennis en liefde voor de natuur.

Monty Don, altijd in gezelschap van zijn hond Nigel, presenteert het programma vanuit zijn eigen tuin Longmeadow. Hij vertelt en leert je, met rustige en vriendelijke stem, alles over zijn tuin en tuinieren. Lekker buiten, met een voorjaarszonnetje of een regenbui’tje en zacht vogelgefluit. Hij laat je alles zien; planten, zaaien, snoeien, stekken en vertelt over het onderhoud en verzorging van de bomen, struiken, bloemen en planten. Ook aandacht voor bodembewerking; aarde en compost. Dat is uiteindelijk het begin van alles, goede vruchtbare grond.

Het programma wordt afgewisseld met mooie opnamen en reportages van andere Engelse tuinen, een bloemen- of plantenshow, of een reportage van bijvoorbeeld bijzondere planten in Zuid Afrika. Ook wordt tuinadvies gegeven bij particulieren. Vaak grote lappen grond, met glooiende weilanden en vergezichten eromheen.

Onlangs raakte ik in gesprek met een Engelse vrouw over planten en bloemen. Ik vertelde haar dat ik altijd met veel plezier naar Gardeners World keek. ‘Oh… how nice! A Gardeners World fan!’ riep ze blij verrast. ‘Oh, it’s such a lovely program, all these beautiful plants and flowers. And I lóve Monty and his dog Nigel!’. Ze was ‘so excited’ dat ik haar favoriete programma keek.

Ik was op mijn beurt blij verrast dat ze de hond noemde. De camera-shots van Nigel toveren altijd een glimlach op mijn gezicht. Lekker soezend in het gras of tevreden liggend met zijn snuit tussen de plantjes. Soms met zijn tennisbal in z’n bek of tussen z’n poten. Hij wacht altijd braaf tot zijn baas klaar is met de tuinklussen. ‘Come on Nigel, off we go’, Monty gooit ondertussen de tennisbal in de kruiwagen. Nigel huppelt vrolijk mee, verlangend naar het moment dat hij zijn snuit in de kruiwagen kan steken om zijn bal te pakken. Of we zien Monty en Nigel bij de vijver, zij aan zij luisteren naar het kikker-gekwaak. Nigel droomt ondertussen wat weg, genietend van het gekriebel onder zijn kin.

Als ik in de tuin werkte, was Joris er ook altijd bij. Nieuwsgierig als hij was, stak hij zijn neus graag in een zak aarde of de tas met nieuw gekochte plantjes. Even kijken wat er in zit baasje, misschien wel iets leuks voor mij. Als ik nieuwe viooltjes in een pot zette, had hij al een leuk spelletje in gedachten. Zodra een plastic potje leeg was, pakte hij het vliegensvlug en holde ermee naar het grasveldje. Daar gooide hij het potje een paar keer in de lucht voordat hij het kapot beet. Om daarna snel weer een nieuw potje te komen pikken.

Terug naar Gardeners World. Het programma zit vol mooie uitspraken, zoals de Engelsen goed kunnen. ‘If it flowers before June, don’t prune’. Kijk, dat loopt lekker en onthoud je goed. Het programma eindigt altijd met ‘Jobs for the weekend’. Een paar kleine klusjes; hier en daar wat snoeiwerk, stekjes maken of planten scheuren. Ik krijg altijd zin de tuin in te gaan en dan het liefst even in Longmeadow…

Een korte impressie. Have a look yourself!

http://www.bbc.co.uk/programmes/p02pxj0y

 

 

2 reacties


 1. ·

  Leuk weer, en wat een goede tip. dat ga ik ook eens kijken.
  Al lezend krijg ik ook zin in de tuin, genoeg te doen!
  liefs
  renée

  1. Suzanschrijft
   ·

   Elk voorjaar start een nieuwe serie. Vrijdagavond BBC.
   Have fun! liefs Suzan

Reacties zijn gesloten.