Mereljong

IMG_4165

IMG_4155IMG_4176IMG_4173IMG_4188

 

Iedere morgen komt een merel met haar jong op het terras. Moeder hapt en pikt in de appel, het jong kwettert om haar heen. Het snaveltje wijd open, moeder voert kleine hapjes. Ze zijn allebei mooi bruin van kleur. Het jong, lekker dik wollig en nog wat donzig op het kopje. Ik zou hem wel even zachtjes willen aaien over z’n borstje. Het is vertederend, de twee zo samen te zien.

Soms houd ik mijn hart vast. Vanmorgen vloog een ekster op moeder en jong af, ze vlogen in paniek weg. Eén tegen de ruit. Gelukkig kwamen ze beiden ongedeerd weg. Het liefst houd ik de hele tijd de wacht, kijken of er geen katten of eksters in de buurt zijn. Ik weet, het is de natuur, maar toch. Als je iedere morgen zo’n lief mereljong op je terras hebt, ga je er van houden. Je hoopt dat hij het redt en kan uitgroeien tot een volwassen sterke vogel.

 

De Merel

Zeg merel hoe mooi is
het lied dat jij fluit
zijn het woorden
of doe je het alleen voor ’t geluid
je huppelt zo vrolijk
en zingt zo spontaan
en toch heeft men jou
een zwart pak aangedaan.

Agnes Hermelink
‘De natuur kijkt op haar horloge, het is… vijf voor lente’