De bergen

 

Als we na een lange reisdag van ruim twaalf uur in de Oostenrijkse bergen aankomen is alle reisellende, de files en vele baustelle in Duitsland snel vergeten.

We rijden de berg op met scherpe haarspeldbochten, het uitzicht is fenomenaal. Zacht avondlicht schijnt over de groene bergkammen. Sommige bergtoppen worden nog eens extra mooi in de spotlight gezet door de avondzon. We worden er stil van.

Als we bijna bij het hotel zijn, stap ik alvast uit met Mollie, zodat ze even lekker haar ‘poten’ kan strekken. Maar vooral ook snuffelen en met haar neus in de lucht geuren ‘snuiven’.

Het is hier zo helder en fris, je ruikt schone lucht, ademt makkelijker in. Ik word opnieuw geraakt door de schoonheid van de bergen en de kleurrijke alpenweiden. Ik ben net zo opgetogen als Mollie. ‘Wat is het hier mooi hè Mollie en wat ruikt het hier lekker!’ Ze snuffelt en zwiept met haar staart heen en weer.

Als ik de volgende morgen al vroeg met Mollie buiten loop, is het zo heerlijk; de stilte, de machtige bergen, de knalblauwe lucht, het zonlicht, het is adembenemend mooi. Ik adem nog maar eens diep in, mmm…

Ook het ontbijt is een genot ;-), verse knapperige broodjes, heerlijke jam,  verse eitjes en alm- en bergkäsen. Na een potje thee neem ik een Milchkaffee, van alpenmelk. Een goede start van de dag 🙂

De alpenweiden worden deze dagen gemaaid en het gras wordt te drogen gelegd, waarna er rollen van worden gemaakt. Voer voor het vee in de winter. Als je de alpenweiden van dichtbij ziet, zie je het malse gras, bloemen, klavers, halmen. Ik sta er met m’n neus bovenop en begrijp dat als je vee dit eet, het niet anders kan dat de kaas, boter en melk hier zo ontzettend lekker smaken. En natuurlijk het goede leven wat de koeien hier hebben.

We maken een paar mooie wandelingen, er bloeien volop blauw-paarse lupines. We stoppen bij een berghut. Ze maken hier hun eigen boter en kaas, jam en schnaps. We drinken er een koffie’tje en ik neem een buttermilch, karnemelk. Mmm….zo vers, lekker dik, romig en zacht van smaak heb ik hem nog nooit gedronken.

We lopen weer verder, genietend van alles wat de bergen bieden. Wat is het heerlijk om hier te zijn!