Vliegverkeer

 

 

Er wordt veel gevlogen in de tuin; merels, koolmeesjes, bonte spechten, mussen, ze vliegen af en aan. Nu ze jongen hebben zoeken ze eten om de jonkies te voeren. M’n merelvriendin en haar mannetje weten waar ze rozijntjes kunnen halen; op de tuintafel liggen ze klaar.

Eerst eten vader- en moedermerel zelf een paar rozijntjes, daarna wordt de snavel gevuld met een rijtje rozijntjes. Daarmee vliegen ze naar de jonkies in het nest.

Soms roepen de merels me als de rozijnen op zijn. Normaal wachten ze gewoon rustig, maar nu de jongen gevoed moeten worden is er wat meer urgentie. Mollie herkent het geluid inmiddels ook. De ene keer gaat ze kijken een andere keer blijft ze lekker liggen. Ze weet dat de rozijnen voor de vogels zijn.

Ik vind het leuk om via vader- en moedermerel voor de kleintjes te zorgen, om ze groot en sterk te maken. Ben benieuwd hoeveel jongen er zijn. Vanmorgen heb ik 1 jong gezien. Terwijl moeder de rozijnen kwam halen, fladderde en hipte het jong wat op de haag heen en weer, om daarna door moeder gevoerd te worden. Snaveltje open, kwetteren en fladderen met de vleugels.

Het is ontzettend leuk de jonkies, maar ik vind het moeilijk om te zien als ze worden opgejaagd door eksters of katten.  Ze zijn nog zo jong en kwetsbaar. Van de week een harde bonk tegen het raam. Een prachtige bonte specht lag roerloos op de tuinbank bij het raam. Ik heb snel wat water op het kopje gedruppeld, maar het jong was waarschijnlijk op slag dood. Al de derde vogel die we dit voorjaar een plekje gaven in de tuin.

Ik blijf rozijnen neerleggen voor de vogels en hoop dat de mereljonkies snel meekomen met vader of moeder om zelf een rozijntje te pakken.