Boter, kaas en eieren

 

Kijk, hier word ik nu heel blij van. Ik keek het programma Binnenste Buiten en zag een familie die ambachtelijke biologische kaas maken. Het begint met de melk, nee nog een stap eerder. Deze boer ruikt aan de verse poep van de koeien. Aan de geur en consistentie weet hij dat de melk van deze koeien goed is.

Zijn koeien zijn gehoornd, ‘een koe zonder horens is niet compleet’. En de melk van gehoornde koeien is anders; ‘het vet heeft meer smaak’. Van de verse melk wordt een prachtige kaas gemaakt, met een natuurkorst, die je kunt eten. Het water loopt me in de mond als ik dit zie. Geweldig als mensen zoveel liefde en aandacht in hun product stoppen.

Lange tijd ben ik spaarzaam geweest met het eten van boter, kaas en eieren. Onlangs kreeg ik het advies meer dierlijke eiwitten te eten. Ik kreeg een grote glimlach op mijn gezicht toen ik dat hoorde, dat hoef je mij geen twee keer te zeggen. Vers brood met een knapperige korst, een dikke laag roomboter, kaas erop en on top een gekookt eitje… zo lekker.

Net als kaas vind ik roomboter ook zo’n mooi product. Vind het heerlijk om in het buitenland een lekkere roomboter uit te zoeken in de winkel. Nog leuker, verse roomboter op de markt kopen, een flink stuk boter in papier verpakt, mmm… Het liefst eet ik de boter koud, dan kun je lekker dikke ‘plakken’ snijden, heerlijk om daar m’n tanden in te zetten. Voor mij een gouden trio; boter, kaas en eieren 🙂